fbpx

Bosonoga logo vijest

“Groblje kućnih ljubimaca”stiže u Cineplexx Palas: “Ponekad je bolje biti mrtav?”

Rijetko ko zna utjerati strah u kosti svojim rečenicama onako kako to radi Stiven King (Stephen King).

Njegovi romani su adaptirani mnogo puta, a neka njegova djela imaju čak i nekoliko filmskih i televizijskih verzija, kao što je to slučaj sa “Grobljem kućnih ljubimaca” (“Pet Sematary”), koji je prvi put dobio svoju fimsku adaptaciju 1989. godine.

No, sada je pred nama rimejk ove filmske priče, koja nosi prepoznatljiv Kingov manir natprirodnih pojava, ali i veoma realne životne slike. A, kada se spoje ta dva elementa, ishod je morbidna, snažna i emotivno napeta priča.

Naime, film reditelja Kevina Kolša (Kevin Kölsch) i Denisa Vidmajera (Dennis Widmyer) prati priču o uglednom bostonskom ljekaru, Luisu Kridu čiji lik tumači Džejson Klark (Jason Clarke), koji se seli sa porodicom u malo mjesto u saveznoj državi Mejn. Nakon što njihovog mačka, Čurča, pregazi kamion, njihov susjed, Džud Krendel u čijoj ulozi se našao Džon Litgau (John Lithgow) otkrije dr Kridu tajnu kako može da izbjegne smrt, upoznavši ga sa grobljem koje se nalazi nadomak njihove kuće. Iako upoznat sa mogućim posljedicama, Krid ipak pokuša zavarati trag smrti. Neobični simboli i zvukovi koji dopiru sa groblja će uznemiriti porodicu, ali ne više od povratka mačka kojeg je prethodno pregazio kamion, čime otpočinje lančana reakcija bizarnih događaja, koji eskaliraju tragedijom.

Sam Stiven King je više puta izjavio da je ovo njegovo najstrašnije djelo i da možda nikada nije ni trebalo da bude napisano.

“Smatrao sam da je finalni rezultat bio tako strašan da sam stavio knjigu u fioku, ubijeđen da nikada neće biti objavljena. Barem ne dok sam ja živ. Posebno me ježi prepoznatljiv citat iz knjige: ‘Ponekad je bolje biti mrtav.’ Nadam se da to nije tačno, ali za likove u knjizi – jeste,” rekao je on.

Filmska adaptacija iz 1989. prilično vjerno prati knjigu, dok je nova adaptacija zapravo zadržala većinu toga, ali je izmijenila neke uloge iz priče i sam kraj.

U Kingovom romanu, porodica Krid doživljava šok kada njihov mrtvi trgodišnji sin uskrsne i vrati se kući. Međutim, u rimejku umire osmogodišnja Eli, kćerka porodice Krid, čiji lik tumači Jeté Laurence.

“Groblje kućnih ljubimaca” u svojoj novoj adaptaciji obećava duboku studiju ljudske psihe, ali tragedije jedne porodice. Zbog svoje specifične strukture, djeluje uvjerljivo i pokreće neka važna pitanja koja se tiču sistema vrijednosti svakog od nas.

Preostaje da vidimo da li će opravdati naša očekivanja i tako se priključiti panteonu uspješnih filmskih adaptacija Kingovih romana.

Film se od 11. aprila može pogledati kao dio redovnog repertoara Cineplexx-a Palas.

 

Originalnu vijest možete pročitati na linku https://bosonoga.com/2019/04/10/groblje-kucnih-ljubimacastize-u-cineplexx-palas-ponekad-je-bolje-biti-mrtav/ 

NOVOSTI

Prijavite se na našu listu i primajte obavjesti o izmjenama na repertoaru u Vašem omiljenom kinu.

Kontakt

Adresa: Banja Luka, Trg krajine bb
Informacije i rezervacije: +387 51 217 409
Office: +387 51 211 732
Fax: +387 51 218 036
Email: info@cineplexxpalas.ba

Online